Skillnaden mellan B1 och BE-behörighet

Funderar du på att dra tyngre släp eller köra en fordonskombination med högre vikt. Då kanske du har funderat på vad skillnaden egentligen är mellan
B1 (utökad B-behörighet) och BE-behörighet? Nedan kan du jämföra de två olika behörigheterna och vilka fordon respektive behörighet ger rätt att köra.

husvagn

Utökad B-behörighet

Körkortsbehörigheten utökad B (B1) är egentligen en variant av det vanliga B-körkortet. Samma förutsättningar gäller, med den skillnaden att du har rätt att dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4250 kg. För denna behörighet krävs inget teoriprov eller kunskapsprov du måste däremot göra en uppkörning dvs ett körprov hos Trafikverket. Uppkörningen benämns hos myndigheten som körprov 96.

BE-behörighet

Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra en bil eller lätt lastbil med en totalvikt på högst 3500 kg och en eller flera släpvagnar kopplat till dragbilen, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500 kg. Till skillnad mot behörighet B eller utökad B har BE-behörigheten inte någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter.

Om du har behörighet BE är det ofta bilens tekniska begränsningar som avgör om det är tillåtet eller inte att köra. Bilens högsta tillåtna släpvagnsvikt anges i bilens registreringsbevis. Tänk på att släpvagnens och släpvagnslastens sammanlagda vikt får inte överskridas.

Övrigt
Den högsta tillåtna totalvikten för B-behörighet är 3,5 ton.
För B1 (utökad B-behörighet) är den högsta tillåtna totalvikten 4250 kg.

2 thoughts on “Skillnaden mellan B1 och BE-behörighet

Leave a Comment

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.